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REFERENCE: 

 [*1]  4204(a)(3)  Sale of Assets.  Bond Requirement on Liquidation of Seller 

OPINION: 

We are responding to your letter requesting the opinion of the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC")

concerning Section 4204(a)(3)(A) and (B) of the Employee Retirement Income Security Act ("ERISA"), 29  U.S.C. §

1384(a)(3)(A) and (B).  You ask whether a seller subject to Section 4204 must post a bond when it subsequently sells

or transfers a ll its assets or a portion thereof to a purchaser, or transfers assets to a shareholder or corporate officer.  More

specifically, you ask whether these transactions are "distributions" triggering the bonding requirement of Section

4204(a)(3). 

As your letter indicates, Section 4204 of ERISA provides an exception to the general rule imposing withdrawal

liability when a contributing employer withdraws from a multiemployer plan in the case of the employer's "bona fide,

arm's-length sale of [its] assets to an unrelated party . . ." where certain requirements are met.  One of those requirements

is that the sales contract between the employer selling assets (the "seller") and the purchaser must provide for the

secondary liability of the seller to the plan for any withdrawal [*2]  liability it would have had to the plan but for Section

4204, if the purchaser withdraws from the plan during the first five p lan years beginning after the sale and fails to pay

its withdrawal liability.  Section 4204(a)(1), (2). 

Section 4204(a)(3)(A) provides that if all, or substantially all, of the seller's assets are distributed, or the seller  is

liquidated before the end of the first five plan years beginning after the sale, then the seller must provide a bond or place

an amount in escrow equal to the present value of the withdrawal liability the seller would have had, but for the operation

of Section 4204.  Absent such liquidation or distribution, Section 4204(a)(3)(A) does not require a bond or escrow when

the seller sells its assets. 

Generally, the purpose of Section 4204 is "to protect the plan . . . against a significant diminution of its contribution

base without compensation through withdrawal liability." Staff of Senate Comm. on Labor and H uman Resources, 96th

Cong., 2d Sess., Report on S. 1076, The Multiemployer Pension Plan Amendments Act of 1980: Summary and  Analysis

of Consideration at 16 (Comm. Print 1980).  Correspondingly, the purpose of subsection (a)(3) is  [*3]  to ensure that

the plan's secondary claim against the seller is not jeopardized by a diminution in the value of the se ller as a result of a

liquidation or a complete or partial distribution of assets.  In its common and ordinary sense, a sale of assets entails an

exchange of assets for cash or a thing of value.  See Commissioner of Internal Revenue v. Brown, 380 U.S. 563, 571,

85 S. Ct. 1162, 1166  (1965). Such a sale would not jeopard ize the p lan's claim, provided fair value is obtained.  Section

4204 was intended "to assure the protection of the plan with the least practical intrusion into business transactions."

Senate Labor Summary, supra, at 16 .  Nonetheless, if a distribution or liquidation occurs concurrently with the sale, the

requirements of Section 4204(a)(3) may be triggered at that time. 

If only a portion of the seller's assets are distributed or liquidated during the five-year period, then the seller must

provide a bond or escrow in accordance with regulations prescribed by the PBGC.  See Section 4204(a)(3)(B).  PBGC

has yet to promulgate regulations prescribing the manner in which such a bond amount shall be calculated.  Pending the

issuance of PBGC regulations,  [*4]  the plan sponsor should act reasonably and in accordance with the purpose of the

subsection.  See Multiemployer Pension Plan Amendments Act of 1980, Pub. L. No. 96-364, §  405(a), 94 Stat. 1208,

1303 (1980).  A partial distribution of assets or liquidation will trigger Section 4204(a)(3)(B)'s bonding requirement

when and to  the extent the plan sponsor has reason to believe that a bond is necessary to ensure that assets are available

to satisfy the seller's potential liability in light of the particular facts and circumstances at that time. 

Your letter indicates that the  fund in question requires contributing employers to  post a  bond whenever they sell

assets or transfer assets to an officer or shareholder.  Subsequently, you have informed us that this is the case only if the

seller and purchaser have elected to treat the sale as one within Section 4204.  As indicated above, Section 4204(a)(3)



requires a bond or escrow only when the transaction is within Section 4204 and when the seller's assets are concurrently

or subsequently "distributed" or the seller is "liquidated." A sale of assets for fair market value in an arm's-length

transaction to an unrelated party, without more,  [*5]  is not a distribution or liquidation as meant by Section 4204(a)(3).

Your letter does not set forth specific facts regarding the particular distribution of assets or liquidation in question.  At

any rate, ERISA assigns initial responsibility to the plan sponsor for determining whether a withdrawal has occurred,

determining liability, notifying the employer, and collecting the amount due.  Sections 4202  and 4219(b)(1).  The statute

further provides that an employer's dispute with respect to the plan sponsor's determination is to be resolved through

arbitration, subject to review in the courts.  Section 4221; 29 C.F.R. §   2641.1. 

I hope that this response has been helpful.  If you have any further questions please do not hesitate to contact Russell

Galer of my staff at (202) 778-8822 . 

Carol Connor Flowe

General Counsel 
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