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REFERENCE: 

 [*1]  4044(d)(1) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets to Employer

4044 Allocation of Assets 

OPINION: 

 This is in response to your request for an opinion whether the excess assets of * * * ("Plan") may be returned to the

* * * ("Employer") which sponsors the Plan.  If they may not, you further request an opinion whether the excess assets

may be transferred to another plan sponsored  by the Employer with such assets to be used to provide part of the benefits

under this other plan for the participants thereunder formerly covered  by the P lan. 

The Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBG C") has carefully examined the Plan provisions and has

determined that the Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("Act") precludes the return of any excess assets

of the P lan to the Employer. 

With certain exceptions, Plan assets can only be used for the benefit of Plan participants.  Section 403(c)(1) of the

Act provides in pertinent part: 

"Except as provided . . . under section 4042 and 4044 (relating to termination of insured plans), the assets of a plan

shall never inure to the benefit of any employer . . . ." 

The only exception which arguably applies to the Plan is that contained in [*2]  §  4044(d)(1) of the Act.  That

section provides: 

 "Any residual assets of a plan may be d istributed  to the employer if - 

(A) all liabilities of the plan to  participants have been satisfied, * * * 

(B) the distribution does not contravene any provision of the law, and * * * 

(C) the plan provides for such a distribution in these circumstances." 

The only question arising under §  4044(d)(1) is whether the Plan provides for the return of excess assets of the Plan

to the Employer within the meaning of §  4044(d)(1)(C). 

It is our understanding that the Plan was amended on December 30, 1975, and a new §  14.08 was added thereto,

which expressly provides, inter alia, for  the return to the Employer of excess assets attributable to  actuarial error. 

However, though §  11.01 of the Plan reserves the right in the Employer to amend the Plan, it further provides that:

"3) no amendment shall provide for the use of funds or assets held under this Trust other than for the benefit of

employees and no funds contributed  to this Trust or assets of this Trust shall ever revert to or be used or enjoyed by the

Employer." 

Thus, the Plan specifically prohibits the type of amendment which added §  [*3]  14.08. 

We are aware of your argument that §  11.01(4) of the Plan permits the P lan to be amended to return excess assets

to the Employer if all liabilities under the  Plan are fully satisfied .  That section provides: 

"4) no amendment shall divert any part of the Trust Fund to purposes other than for the exclusive benefit of the

Participants or their beneficiaries at any time prior to the satisfaction of all liabilities with respect to such Participants

and their beneficiaries under this Trust Agreement." 

 However, we believe that §  11.01(4) must be read in conjunc tion with the clear restrictions on certain Plan

amendments set forth in §  11.01(3) of the Plan.  Giving effect to §  14.08 by operation of §  11.01(4) of the Plan would



render §  11.01(3) of the Plan totally devoid of substance and be contrary to the normal reading of Plan provisions. 

Therefore, it is the opinion of the PBGC that the Plan does not provide for the return of excess assets to the

Employer upon termination of the Plan.  Accordingly, the requirement of §  4044(d)(1)(C) of the Act is not satisfied and

the excess assets of the Plan may not be  returned to the Employer. 

With respect to whether the excess assets may [*4]  be transferred to another plan sponsored by the  Employer, §

4041(a) of the Act provides that upon receipt of a Notice of Sufficiency, the plan administrator may proceed with the

termination of the plan in a manner consistent with, inter alia, §   4044 of the Act. 

One of the requirements of §  4044 of the Act is that each participant entitled to a share of the excess plan assets

must be given the opportunity to rece ive immediately that share.  Moreover, we note that the Plan's own termination

procedure in §  11.02 is consistent with this requirement under §  4044 because it requires upon termination of the Plan

that "each participant will receive his allocable share. . . ." (emphasis added).  It follows that upon the termination of the

Plan, the participants have a right to receive immediately the excess Plan assets and that such assets cannot automatically

be transferred to another plan sponsored  by the Employer. 

This letter is not a  Notice of Sufficiency for the Plan.  Case Officer * * * will shortly be in contact with you

concerning a Notice of Sufficiency for the Plan.  Should you have further questions of a legal nature, please do not

hesitate to  contact * * * the attorney [*5]  assigned to this case.  He may be reached by telephone at * * * 

Henry Rose 

General Counsel 
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