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REFERENCE: 

 [*1]  4021(b)(2) Plans Covered.  Government Plans 

OPINION: 

 This is in response to your letter of November 11, 1975, in connection with an inquiry by * * * You Asked this

Corporation's position as to the applicability of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (hereinafter the

"Act") to pension plans which are maintained, but not established, by public agencies or political subdivisions. 

Section 4021(b)(2) of the Act provides that Title IV does not apply to any plan 

established and maintained for its employees by the Government of the United States, by the government of any

State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing, or to which the

Railroad Retirement Act of 1935 or 1937 applies and which is financed by contributions required under that Act . . . 

The legislative history indicates that this exemption from the general provisions of Title IV was provided because

it was believed  that "the ability of the governmental entities to  fulfill their obligations to employees through their taxing

powers is an adequate substitute for termination insurance." S. Rep. No. 93-383, 93d Cong., 1st Sess., 81 (1973).  To

construe the word "established"  [*2]  strictly would, therefore, frustrate the intent of Congress in providing the

exemption.  The Congressional ra tionale for §  4021(b)(2) indicates that the exemption should  be applied to the situation

presented when a governmental entity takes over a plan.  Therefore, it is the position of the  Pension Benefit Guaranty

Corporation that, generally, a pension plan maintained by a public agency or political subdivision which has been taken

over from a private business is excluded  from the provisions of Title IV . 

I hope this is of assistance. 

Steven E. Schanes 

Executive Director 


	Page 1

