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REFERENCE: 

 [*1]  4006(a)(3) Premium Rates.  Initial Rates

4043(b)(8) Reportable Events.  Mergers, Consolidations & other T ransfers of Plan Assets 

OPINION: 

 This is in response to your inquiries concerning the counting of participants for the purpose of paying premiums

and the interpretation of the reportable event described in Section 4043(b)(8) of the Employee Retirement Income

Security Act of 1974. 

First, you indicate that certain participants in a plan have a benefit which is solely the product of an individual

account as described in Section 3(34) of the Act.  Such participants are not to be counted in computing the premium

payment.  Such a plan is, in effect, two plans for the purpose of Title IV of the Act, one of which is covered and one of

which is excluded. 

Secondly, you indicate that the assets of an individual account plan are to be transferred to another individual

account plan and inquire whether this is a reportable event under Section 4043(b)(8) of the Act.  The language of that

statutory section has been interpreted to refer only to covered plans.  Since the transfer which you describe involves only

excluded plans under Section 4021(b)(1) of the Act, the transfer is not a reportable event.  [*2]  

I trust this answers your inquiries. 

Henry Rose 

General Counsel 
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