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REFERENCE: 

 [*1]  4021(a) Plans Covered.  Requirements of Coverage

4021(b)(12) Plans Covered.  Partial Individual Account Plans 

OPINION: 

 This is in response to your request for a response to the following question raised by Mr. * * * of the * * *: Are

defined benefit plans which are funded exclusively by individual insurance or annuity policies exempt from plan

termination insurance coverage? 

Section 4021 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 provides for broad coverage of retirement

plans, with a number of specific exclusions.  There is no stated exclusion from coverage for plans which are funded

through insurance or  annuity policies issued by private insurance companies.  Indeed, it is our understanding that it was

intended by the Congress to include such plans within the termination insurance * * * program. 

The exclusion provided in Section 4021(b)(12) refers to the situation where the plan provides a benefit a portion

of which is defined and a  portion of which is the experience of a separate account (as defined in Section 3(17) of the Act)

maintained for the participant.  To the extent that the benefit is the product of the separate account, there is no guarantee

and, accordingly, that [*2]  portion of the benefit is excluded  from coverage. 

We hope this will be of assistance and apologize for the delay in our response. 

Henry Rose 

Acting General Counsel 
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