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OPINION: 

I write in response to your request for the opinion of the Pension B enefit Guaranty Corporation (the "PBGC") on

issues raised in connection with the termination of the * * * by the mass withdrawal of all contributing employers (the

"Employers").

You ask whether changes in interest rates occurring after the mass withdrawal valuation date may be taken into

account in determining the amount of the Plan 's unfunded vested benefits for the purpose of assessing reallocation

liability.  In support of your position that such changes should be taken into account, you cite PBGC Opinion Letter 88-5,

which states that "trustees may make decisions about . . . the amount of reallocation liability to be assessed to

[withdrawing] employers at any time before payment of the liability is demanded." You also recognize, however, that

Opinion Letter 88-5 states that "the trustees may not base those decisions on events that occur,  [*2]  or conditions that

come into being, after  the times specified in the reallocation regulation and ERISA."

Pursuant to Section 4219(c)(1)(D) of ERISA and 29 C.F.R. §  2648.6, a plan that is terminating in a mass withdrawal

is to reallocate the plan's unfunded vested benefits among the withdrawing employers.  The plan's unfunded vested

benefits are to be valued as of the plan's mass withdrawal date.  29 C.F.R. § §  2648 .6(b), 2676.2(a).  The amount of the

plan's unfunded vested benefits is to be determined  in accordance with the PBGC's regulation entitled "Valuation of Plan

Benefits and P lan Assets Following Mass Withdrawal." 29 C.F.R. Part 2676.  Pursuant to 29 C.F.R. §  2676.13(a), the

interest rate to be  used in valuing plan benefits is determined pursuant to 29 C.F.R. §  2676.15.  Under this section of

the regulation, the interest rate to be used is established as of the plan's mass withdrawal valuation date. 29 C.F.R. §

2676.15(c).  Accordingly, the PBGC regulations do not permit consideration of interest rate changes after the mass

withdrawal valuation date in the plan's calculation of unfunded vested benefits for the purpose of determining reallocation

liability upon a mass withdrawal.  [*3]  

You also seek the PBGC's views regarding whether a Plan amendment increasing benefits was adopted more than

60 months before the Plan's termination date of October 31, 1988.  The amendment in question increased benefits for

Plan participants effective September 1 , 1983.  You request that the PBGC consider the amendment to have been adopted

on September 13, 1983, the date the contributing employers of the Plan and the Union representing P lan participants

entered into an agreement to increase the level of contributions to be made by the employers.  If the date you request is

accepted, payment of the benefit increase would be guaranteed by the PBGC pursuant to Section 4022A of ERISA, 29

U.S.C. §  1322A. If, however, the date the Plan Trustees formally approved the benefit increase, December 2, 1983, is

determined  to be the adoption date of the amendment, payment of the benefit increase would not be guaranteed by the

PBGC.  Section 4022A(b)(1)(A) of ERISA, 29 U.S.C. §  1322A(b)(1)(A).

In a case such as this, the PBGC has historically required that the proponent of a date earlier  than the formal date

of adoption (here December 2 , 1983) demonstrate through clear and convincing evidence that [*4]  the amendment was

actually adopted on an earlier date.

You have submitted evidence showing that:



1) On September 13, 1983, the Union and employers reached a written agreement (the Collective Bargaining

Agreement or "CBA") providing that the employers' contributions to the Plan be increased by 5 cents per person-hour

effective September 1, 1983, from 35 cents to 40 cents, and by another 5 cents per person-hour effective September 1,

1984, to 45 cents;

2) In early August, during negotiation of the CBA, * * *, the Plan's actuary, had been asked to determine the benefit

level the Plan would  be ab le to support if contributions were increased to 45 cents per person-hour. By Memorandum

dated December 1 , 1983 (the "Actuary's Report") , * * * advised the T rustees that, if the Plan reamortized its liabilities

over a 15 year amortization schedule (to replace the ten years remaining on the Plan schedule then in use), a 45 cents

per hour contribution rate would support a $ 1.00 increase per year of service in the Plan's monthly benefit level, with

some margin for experience.  The Actuary's Report also commented that a 39.1 cent contribution rate would support the

current benefit level of the Plan.  [*5]  It noted that these conclusions were based on the assumption that the Plan's

contribution base would  remain stable, a fact that was inconsistent with the erosion of this base over the ten prior years.

The Actuary's Report commented that if the contribution base continued to decline by 20 to 30 percent, "it would be

difficult to recommend a substantial benefit increase";

3) On December 2, 1983 , the P lan Trustees, after review of the Actuary's Report, unanimously approved a $ 1.00

increase per year of service in the Plan's benefit level (which increased the maximum benefit under the P lan by thirty

dollars), effective September 1, 1983;

4) The handwritten notes of the Trustees' December 2, 1983 meeting, taken by the P lan's Counsel (the "Counsel's

Notes"), indicate that, after the Actuary's Report was presented, * * *, a Union Trustee, stated that a benefit increase was

promised in negotiations over the CBA, and that the Union would take action if an increase was not approved.  In

response, * * *, an Employer Trustee, stated that the employers in the negotiations pointed out that the first 5 cent

increase in contributions should be used to shore up the condition of the Plan, and that [*6]  the deferred contribution

increase should be used to effect a benefit increase.  After * * * stated that the Union would not ask for an increase after

the September 1, 1984 contribution increase, the Trustees approved the benefit increase;

5) The Plan had a history of approving benefit increases simultaneously with increases in the rate of employer

contributions.  Such changes were made in 1971 , 1974, 1977 and 1980 .  The 1980 increase provided for a partially

deferred increase in the Employers' contribution rate, while the full amount of the increase in the Plan's benefit level was

effective immediately; and

6) In a membership meeting concerning the September 1983  contract, the Union negotiators reported that "the

pension would be increased by $ 30 , or whatever the  fund could stand after * * * did an actuarial evaluation and that this

increase would be retroactive to  September 1, 1983 ."

Item 6 above was presented in a March 29, 1990 letter to the PBGC from * * *.  The other facts were deduced from

the historical documents you submitted in support of your opinion request.  You argue that these facts demonstrate that

"[i]t was intended by the parties that the increase in contributions [*7]  [included in the CBA] would be accompanied

by a benefit increase under the Plan", and that, accordingly, September 13, 1983  should be considered the date the

amendment was adopted.  However, in order for such a benefit increase to be viewed as adopted by the Plan, there must

be sufficient evidence to demonstrate that both the Union Trustees and the Employer Trustees agreed during negotiation

of the CBA that such an increase be effective on a date more than 60 months before the Plan's termination date. The

PBGC does not believe the evidence you have submitted demonstrates that such an agreement was reached before the

December 2, 1983 Trustees' meeting, particularly in view of the fact that the Trustees debated the appropriate effective

date of the increase at that meeting.  Accordingly, absent any additional evidence on the effective date of the increase,

the PBGC would conclude that the benefit increase was adopted on December 2, 1983, not September 13, 1983, and that

the PBGC would not guarantee payment of the increase.

If you have further questions regarding this matter, please contact John Sutter of my staff at (202) 778-8821.

Carol Connor Flowe

General Counsel 
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