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 [*1]  4204  Sale of Assets

29 CFR 2643  Variances or Exceptions from Bond Requirements 

OPINION: 

This is in response to your request for reconsideration o f Opinion Letter  85-31, issued  by the Pension Benefit

Guaranty Corporation ("PBGC) on December 30, 1985, and for a waiver of the requirements under section 4204(a)(1)(B)

and (C) of the Employee Retirement Income Security Act ("ERISA") regarding the furnishing of a bond or escrow and

the use of certain contract language in connection with a sale of assets. 

Opinion Letter 85-31 considered the application of subpart B of the PBGC's regulation on Variances for Sales of

Assets (29 CFR Part 2643) to a  sale that met all the requirements of section 4204  of ERISA except those in paragraphs

(a)(1)(B) and (C).  The sale was closed in June 1981 under a contract signed in November 1980; the plan demanded

withdrawal liability from the seller in February 1983; the seller first raised the issue of section 4204  with the plan in

September 1983; and the plan sued the seller for withdrawal liability (and has since obtained a judgment against the

seller). 

Opinion Letter 85-31 concluded that subpart B of the regulation did not apply to the sale, citing the fact that  [*2]

a bond or escrow had not been furnished by the beginning of the first plan year following the date of sale. The opinion

letter stated that, in general, the furnishing of the bond or escrow by the beginning of the first plan year after the sale was

requisite to the applicability of section 4204, and  thus to the applicability of subpart B of the regulation.  This conclusion

is supported  by language in PBGC Opinion Letter 83-8 and in the preamble to subpart B of the regulation. 

You point out in your request, however, that in the same preamble, the PBGC stated (a t 49 FR 22636) that the: 

criterion [for waiving the bond/escrow and contract language requirements] set forth in . . . §  2643.12, incorporates

without change PBGC's class exemption for certain sales occurring prior to January 1 , 1981. . . .  PBGC issued this

exemption on August 10, 1982 (47 FR 34662) in the matter of RGZ, Inc. et al and then amended it on December 12,

1983 (48 FR 55359) in the matter of A. A. Brown et al. 

You state that [i]n both RGZ, Inc. and A. A. Brown, a bond or escrow never was obtained . . . ." You argue that since

the timely furnishing of a bond or escrow was not a condition to the  [*3]  class exemption granted in RGZ and Brown,

and since §  2643.12 incorporated that class exemption without change, the timely furnishing of the bond or escrow

cannot be a condition to  the applicability of §  2643.12. 

The RGZ and Brown cases did  not focus specifically on the question of whether a bond or escrow had been

furnished by the beginning of the first plan year after the sale, since in neither case was the plan contesting the

applicability of section 4204.  The PBGC agrees, however, that to insist on the furnishing of a bond or escrow by that

date would circumscribe significantly the usefulness of the exemption for pre-January 1, 1981 sa les.  The PB GC is

therefore of the opinion that, for cases under §  2643.12, the furnishing of a bond or escrow by the beginning of the first

plan year following the date of sale is not a necessary pre-condition.  Opinion Letter 85-31 should be considered

modified accord ingly. 

However, a seller may, nevertheless, lose the benefit of section 4204 of ERISA if it does not timely assert section

4204 as a defense to a plan's claim for withdrawal liability.  To do that in a case like the instant one, the seller must app ly

for a waiver  [*4]  of the bond/escrow and contract language requirements and raise the section 4204  defense in a timely

manner.  (Sections 4219 and 4221 of ERISA set forth the time limits for contesting a plan's determination of withdrawal

liability.) Whether an employer has a right to a waiver under §  2643.12 is moot if the waiver is sought after the time for

asserting section 4204 as a defense has passed. 



Finally, you have requested the PBGC to grant a waiver of the bond/escrow and contract language requirements.

We are unable to do so.  Under §  2643.2 of the regulation, the PBGC cannot (with one minor exception not applicable

here) consider a request for a waiver that is based on satisfaction of any of the tests in subpart B of the regula tion

(including §  2643.12).  Such a request must be made to the plan.  A request for a waiver based on some other grounds

may be made to the PBGC.  However, in that event the PBGC may consider the  request only if it is submitted  prior to

the beginning of the first plan year after the sale, or, failing that, if the bond or escrow was furnished before that date.

If you have any further questions about this matter, you may call Deborah Murphy of the PBGC's Corporate [*5]

Policy and Regulations Department at 202-956-5050 . 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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