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REFERENCE: 

 [*1]  Joint Implementation Guidelines 

OPINION: 

This responds to your request for the PBGC's opinion concerning the use of a "participating" annuity contract issued

by an insurance carrier (the "Annuity Contract") to satisfy all accrued benefits in connection with the proposed

termination of the 

* * * Plan (the "Plan") and the reestablishment by Company (the "Company") of a new defined benefit plan.  You

propose that the trust established under the Plan will be used as the trust under the new plan and will hold both the

Annuity Contract and all assets of the new plan. 

The facts, as we understand them, are essentially as follows: The plan administrator has proposed to  terminate the

Plan, which has assets substantially in excess of the present value of accrued  benefits.  The date of termination is

December 31, 1984.  The Company has established a new defined benefit plan covering active participants in the Plan

and Providing substantially the same benefits as did the Plan.  All benefits under the Plan to the date of termination will

be vested and annuitized, as provided by the Implementation Guidelines on asset reversions issued jointly on May 23,

1984, by the PBG C, the Department of Labor, and the [*2]  T reasury Department ("the Guidelines").  Residual assets

will revert to the Company as provided in PBGC's Allocation of Assets Regulation, 29 C.F.R. §  2618.30, except for

residual assets attributable to employee contributions, if any, which will be determined and allocated among the pool of

eligible participants and beneficiaries in accordance with Section 4044(d)(2) of ERISA and  29 C.F.R. § §  2618.31 and

2618.32 . 

The plan administrator proposes to annuitize benefits by the purchase of the Annuity Contract in consideration for

the payment of a one-time premium.  You have represented that the Annuity Contract is nearly identical to that used  in

the spinoff/termination transaction of * * * which was given PBGC approval in the enclosed letter to you dated * * *

letter"). n1 See also Opinion Letter 85-9, approving use of a participating annuity contract in a

termination/reestablishment case. 

n1 Unlike the * * * contract, the annuity holder will only be permitted to withdraw assets so that the asset value in

the separate account drops to the  level at which a surplus strain charge might otherwise be imposed, but not below it.

For this reason, there is never a suplus strain charge.  The annuity holder gives up its right to withdraw assets below the

level at which a surplus strain charge might otherwise be  imposed , and in return the insurance company assumes the risk

of incurring surplus strain if the assets fall below that level because of poor experience under the contract.  Also, the fee

charged by the insurance company in the * * * case may be higher than that charged in the * * * case. [*3]  

All accrued benefits as of the termination date will be  guaranteed under the Annuity Contract as the unconditional,

irrevocable and non-cancellab le obligation of the insurance company.  In no  event,  including favorable or unfavorable

investment or actuarial experience, can the amounts payable to participants under the Annuity Contract increase or

decrease.  The Annuity Contract will provide for all optional forms of benefit payments available under the Plan.  If there

is a failure by the insurance company to make benefit payments at the time or in the manner set forth in the Plan and the

Annuity Contract, you represent that affected former Plan participants would have a cause of action against the insurance

company to enforce the guaranteed benefits. 

When the Notice of Sufficiency is issued by the PB GC, the Annuity Contract will be purchased by the trustee of the

Plan.  Lump sums will then be paid  out to those receiving lump sum settlements of their benefits at that time.  Then the

trustee will deliver the surplus assets in the trust to the Company as its reversion.  Rather than terminate the trust, the

Company plans to continue it in existence, ho lding both the Annuity Contract [*4]  and the contributions to fund  benefits

under the new plan. Thus any returns to the contractholder by reason of the participation feature under the Annuity

Contract will revert to the plan trustee rather than the Company. 



For the reasons set forth in the * * * letter and Opinion Letter 85-9 it is the PBGC's opinion that the purchase of the

Annuity Contract in satisfaction of all accrued benefits in connection with the above-described

termination/reestablishment transaction is permissible under Title IV of ERISA.  Further, under the circumstances of this

case, formal termintion of the P lan's trust is not required to effect a termination of the Plan.  Thus, we have no objection

to the ho lding of the Annuity Contract by the trust created under the Plan. 

Finally, the conclusions set forth in this letter are limited to Title IV of ERISA only.  Any opinions as to the

acceptability of this type of arrangement under Title I of ERISA and the Internal Revenue Code must be obtained from

the Department of Labor and the Internal Revenue Service, respectively. 

I hope this is of assistance.  If you have further questions concerning this matter, please contact * * * of my staff at

the above address [*5]  or at (202) 254-4895. 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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