
Pension Benefit Guaranty Corporation 

77-147 

May 24, 1977 

REFERENCE: 

 [*1]  4062(e). Liability of Employer in Single Employer Plans. Closing of Facility Affecting More Than 20% of Plan

Participants

4063 Liability of Substantial Employer for Withdrawal

4064 Liability of Employers in Multiple Employer & M ultiemployer Plans

4065 Annual Report 

OPINION: 

 This is in response to your request that the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC") rule on the application

of Title IV of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act") to a sale of assets by * * * to * * * 

The facts presented by you are as follows. * * * maintained the * * * Pension Plan For Salaried Employees (the

"Plan").  The Plan is subject to T itle IV of the Act.  An actuarial report issued with respect to the Plan indicates that as

of * * * Plan assets were sufficient to provide all benefits guaranteed under Title IV of the Act. * * * proposes to

purchase substantially all of * * * assets.  In addition, pursuant to Article 12 and Schedule 12 .1(1) of the purchase

agreement dated * * *, as of the closing date of the sale * * * will be substituted as the employer for * * * under the terms

of the Plan.  * * * will also agree to assume and pay all liabilities and obligations of * * * existing [*2]  under the Plan

in respect of periods after the closing date.  The closing date of the sale was scheduled for * * *.  After the sale * * *

expects to continue * * * operations and to employ at least 80% of * * * former employees. 

The issues presented are whether §  4062(e) of the Act applies to the proposed transaction, thus subjecting * * * to

potential employer liability under § §  4063, 4064 and 4065 of the Act, and whether * * * will be liable to the PBGC

pursuant to §   4062(a) of the Act if the Plan subsequently is terminated. 

 We have determined that §  4062(e) of the Act does not apply to the proposed sale, and * * * will therefore not be

treated as a substantial employer subjec t to liability under § §  4063, 4064 or 4065 of the Act.  Further, if as of the

closing date of the sale, the Plan had sufficient assets to provide all benefits guaranteed under Title IV of the Act, the

PBGC would  not impose liab ility under §   4062(a) of the Act against * * * if the plan subsequently terminates with

insufficient assets to pay guaranteed benefits.  The information submitted by you, however, does not indicate whether

as of the closing date of the sale the Plan had  sufficient assets to provide [*3]  guarnateed benefits.  We are therefore

unable to state whether the PB GC would  impose liability against * * *, in the event of the Plan's subsequent termination

with insufficient assets. 

I hope this is of assistance. 

Henry Rose 

General Counsel 
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