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REFERENCE: 

 [*1]  4062(d) Liab ility of Employer in Single Employer P lans.  Corporate Reorganizations 

OPINION: 

 This is in response to your letter of April 7, 1976 , requesting a determination by the Pension B enefit Guaranty

Corporation (the "PBG C") as to whether the termination of the * * * (the "Plan") is covered under Title IV of the

Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act").  You also  inquired whether * * * may be liable to the

PBGC pursuant to §  4062 of the Act in the event that the assets of the Plan are insufficient to satisfy benefits guaranteed

by the PBGC under the  Act. 

As I understand the pertinent facts, * * * merged into * * * on August 3, 1975 .  You stated that * * * learned of the

Plan only after the merger with * * * and that * * * then reviewed the Plan and decided not to continue it.  Accordingly,

a notice of intent to terminate, which specified April 28 , 1976 as the date of termination, was filed with the  PBGC. 

You indicated in your letter that there have been no contributions to the Plan since 1969.  However, it is our

understanding that accruals and vesting under the Plan never ceased and that until March 1976 , full benefits were paid

to eligible participants at retirement [*2]  based on their entire period of service with Williamsport.  You further indicated

that one Plan participant retired on March 1, 1975, and received benefits under the Plan based upon accruals until the

time of his retirement. 

 The information you submitted disclosed that the Internal Revenue Service (the "IRS"), in a letter dated November

4, 1964, determined the Plan to be qualified under §  401(a) of the Internal Revenue Code.  You indicated, however, that

because of a subsequent Plan amendment, * * * requested a new determination of qualification from the IRS in April

1967 and that, although this request was renewed in October 1970, and March 1974, the IRS neither issued a new letter

nor revoked the prior one. 

Based on our review of the foregoing information, it is the opinion of this Office that the Plan was in existence on

September 2, 1974 and is a plan to which §  4021 of the Act applies.  As such, the Plan's termination is sub ject to

termination procedures contained in Title IV o f the Act, and benefits provided by the Plan will be guaranteed to the

extent provided in §   4022. 

Section 4062 of the Act provides that any employer who maintained a plan, other than a multiemployer [*3]  plan,

at the time it was terminated shall be liable to the PBGC up to 30% of its net worth, for the amount by which the value

of plan benefits guaranteed by the PBGC under §  4022 of the Act exceeds the value of plan assets on the date of

termination.  In those instances where the employer who maintained a plan merged into a separate entity, * * * §

4062(d)(3) provides: 

"If an employer ceases to exist by reason of a merger, consolidation or division, the successor corporation or

corporations shall be treated as the employer to whom this section applies." 

Accordingly, since * * * merged into * * * will be liable to the PBGC to the extent provided in §  4062 of the Act.

Henry Rose 

General Counsel 
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