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REFERENCE: 

 [*1]  4062(a) Liability of Employer in Single Employer Plans.  Applicability

4062(b) Liability of Employer in Single  Employer Plans.  Amount of Employer Liab ility

4063 Liability of Substantial Employer for W ithdrawal 

OPINION: 

 * * * of the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC"), asked this Pension Office to reply to your letter

posing a series of questions concerning your company's potential liability under Section 4062(b) of the Employee

Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act") in connection with the possible underfunding of the pension plan

(the "P lan") that * * * has adopted pursuant to  an agreement with the * * * 

1.  Based on a review of the Plan document, we have determined that the Plan is a defined benefit plan inasmuch

as it promises a defined benefit at retirement.  The Plan provides a monthly benefit of $7.00 times an employee's years

of continuous service, up to a 35-year maximum.  Pursuant to Section 4021(a) of the Act, a tax-qualified pension plan

is covered under Title IV of the Act unless it is exempt under Section 4021(b).  Your inquiry suggests that you think the

Plan might be exempt under Section 4021(b)(1), as an individual account plan.  The term "individual  [*2]  account plan"

or "defined contribution plan" refers to those types of employee benefit plans where retirement benefits are determined

solely by reference to the amount accumulated in each participant's account.  Most other pension p lans are  defined benefit

plans.  See Act, Sections 3(34) and 3(35).  Clearly the Plan is not an individual account plan since benefits are not based

on the amount in a participant's account.  The classification of a plan as a defined benefit plan is determined by the

benefit the plan promises its participants, not by the plan's provisions relating to  the employer's obligation to the plan.

2.  Although the Plan in which your employees participate * * * covers employees of other companies in the * * *

area that have entered into collective agreements with the * * *, the Plan is not a "multiemployer plan"  as that term is

used in the Act.  This conclusion is based on the fact that participants' rights to benefits under the P lan are substantially

affected by their employer's cessation of contributions.  See Section 414(g)(1) (D) of the Internal Revenue Code, Act

§  41014.  Thus if the plan terminates as to your company, the company would be liable to the PBGC [*3]  under Section

4062(b) of the Act as an employer that maintained a single-employer plan, rather than as an * * * employer that

maintained a single-employer plan, rather than as an employer withdrawing from a multiple employer plan * * * under

Section 4063 of the Act. 

Your company's potential liability can be calculated in the following manner: 

That portion of Plan assets applicable to * * * under Article X of the Plan, and the benefit obligations running to

present and former employees of * * * are treated as a separate p lan that terminates on the date * * * ceases participation

in the original Plan * * * (unless * * * maintains its portion of the Plan independently, beyond that date).  If your Plan

terminates, its assets must be allocated to the participants' benefits in accordance with the priority schedule set forth in

Section 4044 of the Act.  Under that allocation scheme, retired  participants' benefits will be in priority categories 3, 4,

and possibly, category 5.  Some  active participants with vested rights will also have benefits in categories 3, 4 and

possibly 5.  * * * The assets of * * * separate plan must be used to satisfy all the priority category 3 benefits before they

[*4]  may be used to  cover lower priority benefits. 

Under Article X of the Plan, the Plan has a qualified obligation to fund the benefits being paid to retirees, even after

their former employer ceases participation in the Plan.  If the assets of * * * separate plan, after allocation in compliance

with Section 4044 of the Act, do not cover all the benefits to which retired * * * employees are entitled, the P lan is liable

to those retirees for the remainder of their benefits.  Liability for the benefits that the Plan is continuing to pay to retired

* * * employees would not be included in the PBG C's computation of the current value of the benefits guaranteed by the

PBGC on the date of termination, because the Plan's continuing obligation in effect satisfies that liability.  * 



* It might be advisable to  consult the Department of Labor and the Internal Revenue Service to determine whether

Sections 208 of ERISA and 401(a)(12) of the Internal Revenue Code inhibit the enforceability of the Plan's continuing

obligation to retired * * * employees.  If the Plan is unable to honor its obligation, liability for those benefits would have

to be included in determining * * * liability to the PBGC [*5]  

If the allocated assets of * * * separate plan are insufficient to satisfy all benefits guaranteed by the PBGC,

disregarding those benefits that are being paid by the P lan; * * * is liable to  the PB GC for the amount of the deficiency.

Note that under Section 4062(b)(2) of the Act, that liability may be limited to 30 percent of your company's net wotth

shortly before the termination date. The PBGC has authority under Section 4067 of the Act to arrange extended terms

for the payment of amounts owed to it under Section 4062(b). 

To place participants' benefits in their proper priority category under Section 4044  of the Act, and to estimate the

amount by which the assets of * * * separate plan may be insufficient to satisfy guaranteed benefits, you must determine

which benefits are guaranteed.  As all of the benefits under the Plan appear to be basic pension benefits, the amount that

would be guaranteed depends on the termination date, as benefit increases are guaranteed at a rate of 20 percent or $20

per month (whichever is greater), for each 12-month period prior to termination that the increase has been in effect.  See

Act §  4022(b)(8).  The benefit increases that went into effect [*6]  under the Plan on February 1, 1974 and  February

1, 1975 would be subject to this phase-in rule.  Other limitations on the PBGC's benefit guarantees are set forth in Section

4022(b) of the Act. 

Questions 3, 4 and  5 in your letter ask how * * * potential liability can be estimated  if its plan does not terminate

until a later date, or if benefit levels are increased.  Those calculations can be made using the principles discussed above.

Subsequent benefit increases, including liberalization of the Plan's vesting provisions, would be guaranteed on a * * *

phased-in basis. 

I hope that this discussion is helpful.  If you wish further assistance, please contact * * * of this Office, at the above

address or  by telephone at (202) 254-4868 . 

Henry Rose 

General Counsel 
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