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REFERENCE: 

 [*1]  4044(d)(1) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets to Employer 

OPINION: 

 This is in response to your letter of M ay 6, 1976  concerning the return of residual assets of * * * * * * (the "Plan")

to the * * * (the "Company"). 

Section 403(c)(1) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act") provides, in pertinent part,

that: 

"Except as provided  in . . . section . . . 4044 (relating to termination of insured plans), the assets of a plan shall never

inure to the benefit of any employer and shall be held for the exclusive purpose of providing benefits to participants in

the plan and their beneficiaries . . ." 

In this regard, §   4044(d)(1) of the Act provides: 

"Any residual assets of a plan may be distributed to  the employer [maintaining the plan] if - 

(A) all liabilities of the plan to  participants have been satisfied, 

(B) the distribution does not contravene any provision of law, and 

(C) the plan provides for such a distribution in these circumstances." 

Article XI, Section 4 of the Plan provides, in part, that: 

"In the event of termination of this Agreement, . . . the Company may . . . terminate the Plan by action of its Board

of Directors; provided, however,  [*2]  that no such action shall operate to recapture for the Company any contributions

or payments previously made to the Fund, nor to adversely affect any benefits otherwise payable to retired Employees

. . . to the extent the assets of the Fund are sufficient to provide such benefits . . ." 

 Article X II, Section 6 of the Plan, provides: 

"In the event of the termination of this Agreement, no part of the corpus or income of the Fund can be used for, or

diverted to, purposes other than the exclusive use of the beneficiaries and employees covered by the Plan." 

In light of the foregoing, we conclude  that the P lan does not provide for a return of residual Plan assets to the

Company.  Accordingly, the Act requires that all Plan assets be used for the benefit of Plan participants and their

beneficiaries, and none may revert to the Company. 

Henry Rose 

General Counsel 
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