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 STATUTE/REGULATION SECTION:

4022(a) Benefits Guaranteed.   

 

 

 OPINION:

  

This is in response to your letter dated April 26, 1976, wherein you inquired whether the benefit of a participant

would be guaranteed  if the participant had satisfied all of the conditions under the plan necessary to establish

entitlement to the benefit at a specified age, but as of the date of plan termination had not yet reached the age at

which the benefit is payable. Under the Guaranteed Benefits Regulation, 29 CFR Part 2605, 40 Fed. Reg. 13509 et

seq. (September 22, 1975), a benefit is guaranteed if on the date of termination three requirements are met. They are: 

 

 1. The benefit must be a pension benefit as defined in §  2605.2 of the regulation,  

 

 2. The benefit must be nonforfeitable on the date of termination, and  

 

 3. The participant must be entitled to receive the benefit under § 2605 .5 of the regulation.  

 

 

Section 2605.6(a) of the  regulation provides, in pertinent part, that a benefit payable with respect to a participant is

considered to be nonforfeitable if, on the date of termination of the plan, the participant has satisfied all the

conditions required of him under the provisions of the plan to establish  entitlement to the benefit. Section 2605.5 of

the Guaranteed B enefits Regulation provides that:  

 

 A participant . . . is entitled to a benefit if under the provisions of the plan . . . absent an e lection by the participant,

the benefit would be payab le upon retirement.  

 

 Thus, it is apparent that a benefit which is payable to a participant upon his retirement, regardless of when it

occurs,as a result of the participant having satisfied all of the conditions required of him under the plan to establish

his right to receive that benefit upon retirement, is guaranteed if the benefit is a "pension benefit" within the meaning

of § 2605.2 of the regulation. Therefore, if a participant has at the date of plan termination become entitled to a

benefit beginning at normal re tirement age and his normal retirement age falls after the date of termination this

deferred vested benefit is guaranteed.  

 

Accordingly, under the situation posed in your letter, a pension benefit, which a participant is entitled  to begin

receiving after the date of plan termination because as of the date of termination the participant had satisfied all of

the requirements under the plan necessary to establish entitlement

  to that benefit, would be guaranteed.  

 

I do not believe that you raising a question which was raised in one arbitration case, but just to be sure I'll answer it

anyway. That question arose where a plan provided for an immediate pension, as distinguished from a deferred

vested pension, if a participant had a required total of combined age and service. The claim was that, although upon

cessation of employment or termination of the plan the participant had a lesser total, his age naturally advanced and

therefore when later on his combined service and age reached the required total, he was entitled  to an immediate

pension. It was correctly found that entitlement to a benefit would not arise under those circumstances and the same

answer would apply to your question. It is what the participant was entitled to when the plan terminated which is

controlling. If on the date of termination he was entitled to a certain guaranteed benefit, payable beginning at an age



he had  not attained, he is entitled to  that benefit and payments will begin when he does attain the required age.  

 

I trust this has been responsive to your inquiry. Should you have any further questions, please give me a call.    

 

 

   

 

 Kenneth L. Houck 

Executive Director   
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