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REFERENCE: 

 [*1]  4044(d)(1) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets to Employer

4044(d)(2) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets Attributable to Employee Contributions 

OPINION: 

 This is in reference to the termination of the above pension plan. We have been advised that the * * * (hereinafter

"Plan") has assets in excess of the amount needed to cover all benefits of participants under the Plan and that the

employer believes that all excess assets should revert to it, or, in the alternative, that all excess assets should be

transferred to the employer's existing profit sharing plan and that the accounts of participants thereunder would be

credited with an equitable portion of the excess assets. 

This Corporation has carefully examined the Plan provisions and has determined that the Employee Retirement

Income Security Act of 1974 (hereinafter "Act") precludes the complete reversion to the employer of excess Plan assets.

With certain exceptions, Plan assets can only be used for the benefit of Plan participants.  Section 403(c)(1) of the

Act provides in pertinant part: 

"Except as provided . . . under section 4042 and 4044 (relating to termination of insured plans), the assets  [*2]  of

a plan shall never inure to the benefit of any employer . . . ." 

The only exception which appears to apply to the Plan is that contained in §  4044(d)(1) of the Act.  That section

provides: 

"Any residual assets of a plan may be distributed to  the employer if -- 

(A) all liabilities of the plan to  participants have been satisfied, 

(B) the distribution does not contravene any provision of the law, and 

 (C) the plan provides for such a distribution in these circumstances." 

Based on the information provided by you and your consultant, Mr. * * *, it appears that all of the requirements of

§  4044(d)(1) have been satisfied.  Apparently, all liab ilities of the Plan to participants can be satisfied with Plan assets

and Section 11.05 of the Plan appears to provide for distribution of excess Plan assets to the employer upon Plan

termination. 

But, §  4044(d)(1) of the Act is subject to the limitation of §  4044(d)(2) of the Act, which provides: 

"Notwithstanding the provisions of [§  4044(d)(1)], if any assets of the plan attributable to employee contributions

remain after all liability of the plan to participants and their beneficiaries have been satisfied, such assets shall be

equitably [*3]  distributed to the employees who made such contributions (or their beneficiaries) in accordance with their

rate of contributions." 

It appears that on its face §  4044(d)(2) would prohibit, without a showing of the source of the excess assets, the

complete reversion of such assets to  the employer where its employees had contributed to  the plan. 

The enactment history of §   4044(d)(2) evinces a clear Congressional intent to require the return to contributing

employees of excess assets attributable to employee contributions upon termination of a pension plan. Both the House

and Senate versions of the Act, which were sent to the Conference Committee, addressed the problem of excess plan

assets. 

Under the allocation of assets section of the House Bill, any assets which remained after satisfaction of all plan

liabilities and which were attributable, under regulations of the Secretary of Labor, to accumulated investment earnings

on employee contributions were to be ratably d istributed to the employee contributors according to their rate of



contribution.  H.R.2, as passed by the House, 93d Cong., 2d Sess. §   112(d)(1) (February 28, 1974). 

 Section 511 of the Senate version of the Act also [*4]  dealt with the distribution of excess plan assets upon

termination.  It provided: 

". . . any assets of the fund, attributable to employee contributions, remaining after complete satisfaction of rights

of all beneficiaries accrued  to the date of dissolution or termination shall be equitably distributed 93d Cong., 1st Sess.

§  511 (September 19, 1973). 

Thus, the House, which was concerned with the same problem as the Senate, chose to  define more specifically that

portion of residual plan assets attributable to employee contributions, namely accumulated investment earnings.  As

shown above, the Senate Bill contained  no such specificity. 

The Conference Committee Report contains no explanation of §  4044(d)(2).  That provision, though, is identical

in substance to the provision found in §  511 of the Senate Bill, supra. Section 511 in turn is identical to a provision

contained in S.4 as reported by the Senate Committee on Labor and Public Welfare.  The Committee Report

accompanying S.4 states: 

"The Committee believes it is unfair to permit the complete recapture by employers of surplus funds in terminated

contributory plans, without regard to the fact that contributions by the workers [*5]  helped to generate the surplus." S.

Rep. No. 127, 93d Cong., 1st Sess. 30  (April 18, 1973). 

The explanation shows that the provision was intended to distribute some portion of the excess plan assets to

employees who made contributions to the plan because their contributions formed part of the asset pool which generated

the surplus. 

This Corporation must interpret §  4044(d)(2) in a way which will implement the Congressional intent of providing

equity to employees who made contributions to pension plans.  Section 3.02 of the Plan provides for mandatory employee

contributions under the Plan of 2 1/2%  of monthly earnings.  Accordingly, based on the above cited provisions of the

Act and legislative history, it is our opinion that a portion of the excess Plan assets is attributable to employee

contribution and the limitation of §  4044(d)(2) of the Act applies to such excess Plan assets.  Therefore, §  4044(d) of

the Act prohibits any distribution of excess Plan assets which does not provide for a return of an equitable portion of

those assets to the employees, and therefore any such distribution can not be approved by this Corporation. 

With respect to the alternative of transferring excess [*6]  assets to the employer's profit sharing plan, §  4044(d)(2)

also governs and  provides in pertinent part: ". . . such assets shall be equitably distributed . . . ." It is our opinion that

"distributed", as used therein, must be given its plain and ordinary meaning.  Therefore, employees who contributed or

their beneficiaries must be given the opportunity to receive immediately their share of the excess assets. 

Pursuant to §  4041(b) of the Act, a timely Notice of Sufficiency is enclosed herewith.  Please read and  comply with

its provisions carefully.  In connection therewith, we call your attention to §  4041(a) of the Act, which provides that

upon receiving a Notice of Sufficiency, the plan administrator may proceed with the termination of the plan in a manner

consistent with Subtitle C of Title IV of the Act, which includes the provisions of §  4044. 

Should you have any further questions, please do not hesitate to contact M essrs. * * *, or * * *, the attorneys

assigned to this case, at (202) 254-4895.  Mr. * * *, Case Officer, will continue to be available to help terminate the Plan

in a manner consistent with the Act. 

Henry Rose 

General Counsel 
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