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REFERENCE: 

 [*1]  4043(b)(3) Reportable Events.  Decrease in Participants 

OPINION: 

 This is in response to your inquiry of March 4 , 1976.  You ask whether certain plan events constitute a reportable

event or termination under Title IV of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act"). 

Based upon our telephone conversation and the contents of your letter, I understand the facts to be the following:

An employer whose operations encompass several plants is closing one of the plants with a consequent reduction

of six percent of the participants in a p lan maintained by the employer.  If the plan covers the aggregate of the plants to

the effect that benefits are payable under the plan without regard to a cessation of contributions on behalf of participants

of a particular  plant, the subject reduction of participants is not a reportable event or termination under Title IV. 

However, you should be aware  that a failure of the plan to pay benefits when due to particpants is a reportable event

under Section 4043(b)(6) of the Act.  It is assumed that any benefit entitlements of the affected participants under the

plan will be satisfied. 

I hope this is of assistance.

* * *

Staff Attorney 
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