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REFERENCE: 

 [*1]  4023(b) Contingent Liability Coverage.  Premiums

4023(c) Contingent Liability Coverage.  PBGC Optional Program with Private Insurers

4062(a) Liability of Employer in Single  Employer Plans.  Applicability 

OPINION: 

 This is in response to your letter of January 20, 1976 regarding the liability of * * * to the Pension Benefit Guaranty

Corporation ("PBGC" or "Corporation") pursuant to the Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA"

or "Act") due to the termination of the * * * and 

Pension Plan ("P lan"). 

It is our understanding of the prior state of the law, that your belief "that had ERISA not been adopted, the

Company's obligations would have been at an end upon the payment into the Trust of the final contribution based upon

hours worked,"  may be correct.  However, the enactment of ERISA has, in many circumstances, superseded the previous

rule that upon termination of a pension plan, participants are fully vested in their benefits, but only to  the extent that those

benefits have been funded. 

In this case, it appears that a termination date has not been established.  It also  appears that a datermination as to

the sufficiency or insufficiency of the Plan has not been made.  Now that [*2]  PBGC's basic benefit regulation has been

finalized, it is possible to obtain a precise determination of the amount of the insured benefits provided by the Plan and

thus, a determination of whether the Plan has sufficient assets to provide those benefits.  The PBGC requests that * * *

supply the necessary data so that this determination can be made. 

Should the Plan prove to be sufficient, * * * will be issued a sufficiency letter and will be requested to certify that

the Plan assets will be distributed according to section 4044 of the Act.  Upon such a distribution and a return of the

certification to PBCC, the matter will be closed.  If the Plan has insufficient assets to provide all guaranteed benefits,

PBGC will insure those benefits and make the necessary provisions for their payment.  Generally, when a plan proves

insufficient, PBGC requests that a  trustee be appointed  pursuant to section 4042  of the Act. 

There does not appear to be any difference of op inion that the Plan is a defined benefit plan which provides a

monthly benefit of $3.95 per year of credited service.  Further, the Plan meets the coverage conditions set forth in section

4021 of the Act; thus, it is subject to [*3]  the provisions of Title IV .  As you know, section 4062(b) imposes a liability

upon an employer whose plan proves to be insufficient, as to guaranteed benefits, at termination.  Such liability is the

amount of the insufficiency of the plan or 30% of the employer's net worth, whichever is the lesser amount.  This liability

applies to: 

". . .  any employer who maintained a plan (other than a multiemployer plan) at the time it was terminated, but does

not apply - 

(1) to an employer who maintained a plan with respect to which he paid the annual premium described in section

4006(a)(2)(B) for each of the 5 plan years immediately preceding the plan year during which the plan terminated . . ."

(emphasis added) section 4062(a). 

Thus, section 4062(a) specifically provides that the liability imposed by section 4062(b) must be imposed  unless

contingent liability insurance premiums have been paid for the five years prior to plan termination.  As you may know,

the benefit insurance provisions are retroactive in some circumstances; if Congress had wanted to avoid any alleged

injustice to employers of plans terminated prior to the availability of contingent liability insurance, it could have [*4]

so provided. 

I should like to direct your attention to H.R. Rep. No. 1280, 93d Cong., 2d Sess. 371 (1974) which discusses the



contingent liability provisions as enacted in ERISA.  The Conference Report States, inter alia, that: 

". . .  coverage of contingent employer liability is mandatory for single and multiemployer plans, but the corporation

is instructed  to attempt with private  insurers to devise within a 36-month period a bystem under which risks are equitably

distributed by the corporation and the private insurers . . . .  The  corporation may thereafter require all employers to

obtain coverage from the private insurers, the corporation, or both, depending upon the system devised . . . .  The

corporation may not make any coverage payment with respect to contingent liability until the insurance has been in effect,

and the premiums have been paid, for more than five years. 

The corporation may set the premium levels and collect the premiums (in arrears) for this coverage during any time

up to, but not later than, three years after the date of enactment.  An employer may then pay premiums for the period

since the date of enactment, and this period is   [*5]  to be counted toward completion of the five-year payment of

premiums requirement.  Once obtained, coverage is to be prospective only, not retroactive." (emphasis added) 

As you can see from the material quoted  above, Congress gave PB GC three years to develop a contingent liability

program.  Further, Congress contemplated prospective, not retroactive insurance coverage.  Even if PBGC permits

contingent insurance premiums to be paid from the date of ERISA's enactment, PBGC is precluded from making any

coverage payments on a plan which terminates prior to September 2 , 1979, at the earliest. 

It is, of course, PBGC's opinion that ERISA, including section 4062, is constitutional.  I hope that a complete

evaluation of the  Plan can be made in the  near future and  that this matter will then be able  to be concluded . 

I hope the above explanation will prove useful to you.  If you have any further questions on this matter, please

contact * * * the Staff Attorney assigned to this matter. 

Henry Rose 

General Counsel 
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