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REFERENCE: 

 [*1]  208 M ergers, Consolidations and other Transfers of Plan Assets

1015(l). (IRC §  414) Definitions and Special Rules. Mergers, Consolidations and Other Transfers of Plan Assets

4043(b)(8) Reportable Events.  Mergers, Consolidations & other T ransfers of Plan Assets 

OPINION: 

 This is in response to your letter to us of September 19, 1975 regarding the transfer of assets of several defined

benefit plans resulting from the planned acquisition of the * * * by * * * The transfer of assets from one plan to another

does not require the advance approval of the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC"), though it is a reportable

event under Section 4043(b) (8) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA").  However, this

section requires that the plan administrator notify us within 30 days after he knows or has reason to know that such a

transfer has occurred.  Consequently, the plan administrator (as we understand you are not) should give PBGC notice

of the transfer within 30 days of its occurrence. 

In your recent telephone conversation with * * * you informed him that none of these plans were multiemployer

plans.  So far as we know, neither the Department of Labor, which administers [*2]  Section 208 of ERISA nor the

Internal Revenue Service which administers Section 1015  of ERISA, both of which also cover transfers of single-

employer plan assets or liabilities, requires advance approval of such a transfer .  However, if you wish to  know with

certainty, I would  check directly with those agencies. 

I trust this answers your inquiry.  
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