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REFERENCE: 

 [*1]  4023(d) Contingent Liability Coverage. Eligibility for Coverage 

OPINION: 

 This is in response to your letter dated December 6, 1974.  In that letter you stated that you have been interpreting

Section 4022(a) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act") as making "full coverage"

applicable to plan participants only if premiums have been paid to the Pension Benefit Guaranty Corporation for five

years.  In our view, payment of premiums for five years is a condition upon the payment of benefits only under the

Contingent Liability Coverage provisions of Section 4023(a) of the Act.  See id Subsection (d).  The five-year "phase-in"

rule applies to plans which have been in existence less than five years or to amendments which have become effective

or were made within the five years prior to the  termination of a plan. 

I trust this answers your inquiry. 

George B . Driesen 

Deputy General Counsel 
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