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REFERENCE: 

 [*1]  4022(b)(8). Benefits Guaranteed. Five Year Phase-in of Guarantee.  

OPINION: 

 This is in further response to your inquiry regarding the interpretation of Section 4022(b)(8) of the Employee

Retirement Income Security Act of 1974, which prescribes the method  of phasing-in benefits in existence for less than

five years. 

The Corporation has identified three potential ambiguities within the language describing the rule and we invite your

comments regarding our tentative thinking on them. 

Regarding the determination of the first year a benefit has been in effect, the statutory language is quite clear and

prevails over arguable conflicts in the legislative history.  The 12 months following the later of the plan (or amendment)

adoption date or effective date constitutes the "first year" to which the phase-in formula is to be app lied. 

Recognizing an otherwise potential defeat of the very purpose of phasing-in benefits, we are inclined to interpret

the rule as requiring that all benefit increases within a 12-month period be treated as a  single benefit increase for purposes

of applying the $20.00 per month limitation in Section 4022(b)(8)(B).  Thus a series of amendments within a calendar

year would  [*2]  be cumulated and viewed as a single amendment to the p lan for this purpose. 

Finally, the 20-percent limitation in Section 4022(b)(8)(A) is to be applied after the Section 4022(b)(3) limitation

on the total benefit guarantee is applied to the benefits.  Again, this construction of the statutory language is believed to

best adhere to  the congressional intent and the concept that the rule of one of "phasing-in" benefits. 

We apologize for the delay in responding to your inquiry and welcome your views on our tentative approach to the

phase-in rule. 

Henry Rose 

General Counsel 
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