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REFERENCE: 

 [*1]  >4001(a)(8)> 

4041A(f)(1) M ultiemployer Termination.  Lump Sum PaymentsMultiemployer Termination.  Lump Sum Payments 

4219(c)(1)(D) Notice & Collection of Withdrawal Liability - Payment on Mass WithdrawalNotice & Collection of

Withdrawal Liability - Payment on M ass W ithdrawal 

>29 CFR 2648> 
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OPINION: 

I am writing in response to your inquiry about the calculation of reallocation liability under 29 C.F.R. pt. 2648

following the termination by mass withdrawal of a multiemployer pension plan (the "Fund") covered by Title IV of the

Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA"), as amended. You asked the Pension Benefit Guaranty

Corporation ("PBGC") to confirm "that pre-retirement spouse and lump-sum death benefits and post-retirement lump-

sum death benefits are 'forfeitable' and therefore, not to be included in the valuation of the Fund" under section

4219(c)(1)(D ) of ERISA and 29  C.F.R. pt. 2676. 

Section 4001(a)(8) of ERISA defines "nonforfeitable benefit" as: 

a benefit for which a participant has satisfied the conditions for entitlement under the plan or the requirements of

this Act (other than submission of a formal application, re tirement,  [*2]  completion of a required waiting period, or

death in the case of a benefit which returns all or a  portion of a participant's accumulated mandatory employee

contributions upon the participant's death), whether or not the benefit may subsequently be reduced or suspended by a

plan amendment, an occurrence of any condition, or operation of this Act or the Internal Revenue Code of 1954. 

Death of the participant is a condition of entitlement for each of the three types of benefits you described.  Under

a terminated plan like the Fund (which never provided for mandatory employee contributions), such benefits are

nonforfeitable as of the date of plan termination only if the participant died before that date.  Accordingly, the benefits

about which you inquire are "nonforfeitable benefits" within the meaning of section 4001(a)(8) only if the participant's

death occurred before the date of plan termination.  Otherwise, the benefits are forfeitable. (The only exceptions to this

principle are certain post-retirement lump-sum death benefits that are derived  from a reduction of the participant's annuity

benefit.  These benefits are like other post-retirement survivor benefits in that nonforfeitability [*3]  is dependent on the

participant's having become entitled to receive an early or normal retirement benefit.) 

Under certain circumstances, section 4041A of ERISA limits the payment of plan benefits to benefits which are

nonforfeitable under the plan as of the date of plan termination.  Section 4041A(f)(1) of ERISA provides that the PBGC

may authorize the voluntary payment of benefits which are not nonforfeitable under the  terms of a terminated p lan, if

the PBGC determines that such payment is not adverse to the interests of the plan 's participants and beneficiaries

generally and does not unreasonably increase the PBGC's risk of loss with respect to the plan.  You have indicated that

you have not yet determined whether the Fund will be precluded from paying forfeitable benefits by ERISA section

4041A.  For your information, the PBGC has granted b lanket approval under section 4041A(f)(1), permitting all

terminated plans to pay qualified pre-retirement survivor annuities to the extent otherwise permitted by Subtitle E of Title

IV.  (See PBGC's regulation on Powers and Duties of Plan Sponsor of Plan Terminated by Mass Withdrawal, 54 Fed.

Reg. 29,025, 29 ,029 (1989) (to be codified at [*4]  29 C.F.R. §  2675.12(c)).) 

I hope this information is of help to you.  If you have any additional questions, please contact attorney Deborah

Bisco, who is handling this matter.  Her telephone number is (202) 778-8824 . 

Carol Connor Flowe, General Counsel 
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