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OPINION: 

The PBGC has reviewed your presentation of the facts and circumstances surrounding the split-up and proposed

termination of the * * * (the "Retirement Plan").  The split-up occurred on * * *, when, as the result of collective

bargaining negotiations, employees represented by * * * (the "Union") were transferred to the newly created * * * Plan

for Hourly Employees (the "Hourly Plan").  That portion of the Retirement Plan's excess assets attributable to the accrued

benefits of the Union participants was likewise transferred to the Hourly Plan.  * * * (the "Company"), then proposed

terminating the Retirement Plan and establishing a new plan, effective as of * * *, for those employees affected by its

termination. n1 

n1 A Notice of Intent to Terminate the Retirement Plan was filed with the PBGC proposing a termination date of

* * *. 

This will advise you that the PBGC has concluded, on the basis of its review of the facts and  circumstances of this

case, that the split-up of the Retirement Plan and creation of the Hourly Plan followed by the termination [*2]  of the

Retirement Plan is not subject to the requirements of paragraph 4 of the Implementation Guidelines (the "Guidelines")

issued on May 23-24, 1984, by the PBGC, the Treasury Department and the Department of Labor (the "agencies").

Paragraph 4 of the Guidelines applies to "spin-off/termination" cases, and in pertinent part provides that a termination

of one part of a split-up plan will not be recognized unless benefits under the ongoing part of the split-up plan are fully

vested and nonforfeitable as of the date of termination and all benefits accrued as of the date of termination in the

ongoing plan are provided for by the purchase of annuity contracts that represent irrevocable commitments for the benefit

of each individual participant. 

Your presentation of the facts is as follows.  The Retirement Plan was estab lished on * * *, to provide retirement

benefits for certain of the Company's employees, including those represented by the Union.  At some point prior to the

split-up and as part of the collective bargaining process, Company and Union officials met to discuss the termination of

the Retirement Plan and reestablishment of a new defined benefit plan. Upon termination of [*3]  the Retirement Plan

all excess assets would revert to the Company.  The Company offered the Union the  choice of (1) having hourly

employees represented by the Locals "participate" in the termination of the plan (and the adoption of a new defined

benefit pension plan), in which event all benefits accrued to the date of the termination would be vested (to the extent

not already vested) and annuities would be purchased for such benefits, or (2) "continuing" the present situation, in which

event "termination" vesting would not apply, annuities would not be purchased, and benefits would continue to be

provided  by a trust fund. 

The Union chose to have its employees, as well as that portion of the Retirement Plan 's excess assets attributable

to their accrued benefits, transferred to the new Hourly Plan.  You have indicated that the Union chose this course due

to its concern about the financial stability of insurance companies and its belief that its bargaining position for future

benefit improvements would be adversely affected if there were no excess assets in a p lan for its members.  On * * *,

the Retirement Plan was split-up and the Hourly Plan created, and this was followed by the termination [*4]  of the

Retirement Plan and proposed reversion of the remaining excess assets to the Company. 

Section 4044 of Title IV of ERISA sets forth rules for the allocation of assets where there is a termination of a single

employer defined benefit plan. Under Section 4044(d)(1), after all liabilities to participants and beneficiaries have been

satisfied, residual assets may be  distributed to the employer maintaining the plan if the plan provides for such a

distribution.  Further, there is no prohibition in Title IV against an employer's effecting a termination of a plan,

recovering excess assets from that plan and then establishing a new defined benefit plan for the same group of employees



covered by the terminated plan with the same benefits as in the terminated plan.  Such an arrangement is a so-called

"termination/reestablishment." See Guidelines paragraph 3. 

As a general proposition, nothing in Title IV speaks to responsibilities and limitations in ongoing plans.  It follows

that nothing in Section 4044 permits the extraction of residual assets from a plan that is ongoing.  It is the agencies'

interpretation that an employer cannot invoke Title IV provisions that permit asset distribution [*5]  merely by taking

steps that, in form, appear to bring about a termination of a plan, when in substance the arrangement viewed as a whole

does not constitute a full termination.  A classic example that in substance fails to constitute a termination is a sequence

of transactions that purportedly (1) split a plan with excess assets into two parts: one part for active participants that

continues under the same terms and conditions as prior to the split-up and the other part for retirees and deferred vested

participants (the "inactives' part"), and (2) permit the termination of the inactives' part with a reversion of excess assets

to the employer.  Where part of the plan remains ongoing, the effect of the transactions would be the recovery of excess

assets from a plan without satisfying the basic elements of a plan termination, the vesting and annuitiza tion of the  benefits

of all participants.  Accordingly, the agencies determined that certain transactions, including, but not limited to , the

example set forth above, would violate the law's requirements unless, among other things set forth in the Guidelines,

benefits in the ongoing part of the plan were fully vested and annuitized. 

The [*6]  PBGC has carefully reviewed the events leading up to the split-up and proposed termination of the

Retirement Plan.  Based on these facts, the PBGC has concluded that the split-up of the Retirement Plan and creation

of the Hourly Plan followed by the termination of the Retirement Plan with a reversion of excess assets to the Company

is not a transaction to which the sp in-off/termination requirements of the Guidelines apply.  Accordingly, the PB GC will

recognize the termination and proposed reestablishment of the Retirement Plan without the necessity of the vesting and

annuitization of benefits under the Hourly P lan. 

The conclusions se t forth in this letter  are limited to T itle IV of ERISA only.  Any opinions of the consequences

under Title I of ERISA and the Internal Revenue Code must be obtained from the Department of Labor and the Internal

Revenue Service, respectively. 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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