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REFERENCE: 

 [*1]  4022 Benefits Guaranteed

29 CFR 2605. Guaranteed Benefits 

OPINION: 

 This responds to your various inquiries to the Pension Benefit Guaranty Corporation (the "PBGC") whether certain

pension plan benefits may be paid in a lump sum upon the termination of the above-named plan (the "Plan").  W e

conclude that the benefits in question are guaranteed under Title IV of the Employee * * * Retirement Income Security

Act (the "Act") and would be included in the allocation of assets required under §  4044 of the Act.  Therefore, the

benefits in question may be paid in a lump sum only upon receipt of a notice of sufficiency from the PBGC.  The reasons

for this determination fo llow. 

As we understand the pertinent facts, a portion of a prior profit-sharing plan was merged with the Plan sometime

in * * * The Plan is a defined benefit plan within the meaning of §  3(35) of the Act.  Under the P lan, former participants

in the profit-sharing plan were guaranteed their "profit-sharing benefit" from the prior plan.  That benefit is identified

in §  1 .01.(i) of the P lan as a participant's balance under the profit-sharing plan as of * * * plus interest compounded at

the annua l rate of 5% from such date to the date  [*2]  of benefit payments under the Plan.  Accordingly, the "profit-

sharing benefit" is a definitely determinab le benefit. 

In * * *, the remaining employees at the * * * facility of the * * * were * * * separated from service.  Thereafter, on

* * * the Plan terminated. 

Under the terms of the Plan a participant entitled to  a * * * profit-sharing balance may receive this benefit in the form

of an annuity or "optional retirement benefit" following prior written application by him and approval by the employer.

See, Plan §   5.05. 

 As you know, the PBGC guarantees the payment of certain benefits upon termination of a pension plan covered by

Title IV of the Act.  The PBGC regulation on guaranteed benefits, 29 CFR §  2605, states, that to be guaranteed, a benefit

must (1) be "nonforfeitable" (2) the participant must be entitled to the benefit within the meaning of 29 CFR §  2605.5

and (3) the benefit must qualify as a "pension benefit" within the purview of 29 CFR §  2605.3(b). 

In the instant case, the "profit-sharing benefit" is a "nonforfeitable benefit" to  which participants are entitled because

the participants have satisfied all conditions required under the  Plan to establish an entitlement [*3]  to the benefit.  See

29 CFR § §  2605 .6, 2605.6 . 

The benefit is also a "pension benefit" as defined by 29 CFR §  2605.1 .  A "pension benefit" is ". . . a benefit payable

as an annuity, or one or more payments related thereto . . . ." See, 29 CFR §  2605.1.  Because the Plan provides for the

* * * optional annuity benefit in lieu of the profit-sharing * * * benefit, the profit-sharing benefit is related to an annuity

and therefore a "pension benefit" within the meaning of 29 CFR §  2605.1.  Accordingly, because the profit-sharing

benefits meet the requirements of 29 CFR §  2605, they are guaranteed under T itle IV of the Act. 

The guaranteed benefit regulations provide that the PBGC will not guarantee or pay a lump sum benefit as such, but

will instead pay the alternative annuity benefit under the Plan.  See, 29 CFR §  2605.8.  Accordingly, if the Plan is

insufficient, the "profit-sharing benefit" guaranteed by PBGC may not be paid  as a lump sum. 

We hope this has been of assistance to you.  If you have any additional questions, please do not hesitate to contact

* * * the attorney assigned to this matter , who can be reached at the above address or by telephone at * * * 

Henry  [*4]  Rose 

General Counsel 
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