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OPINION: 

This letter responds to your October 24, 1986 request that the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC")

reconsider its position with respect to the benefit payable to your client, * * *, under the Retirement Income Plan of *

* * Effective January 1, 1976 (the "Plan").  Neither this letter nor the PBGC's letter of September 26 constitutes an

"initial determination" under 29 C.F.R. §  2606.1 (1986).  Consequently, formal agency review through the

reconsideration or appeals process set forth in the PBGC Rules for Administrative Review of Agency Decisions (29

C.F.R. Part 2606) is not available at this time.  However, the PBGC agreed to reconsider informally its position regarding

this matter in light of your stated objections to the PB GC's position.  For the  reasons stated in this letter, I have concluded

that the PBGC's original decision regarding this matter should be affirmed. 

The Plan has been terminated, and the date of Plan termination under Section [*2]  4048 of the Employee Retirement

Income Security Act of 1974 ("ERISA"), 29 U.S.C. §  1348, is no later than November 8 , 1985.  Because the Plan has

insufficient assets to pay the benefits guaranteed under ERISA Title IV, the PBGC has been named statutory trustee of

the Plan, pursuant to  an agreement with the administrator of the P lan.  As trustee of the  Plan, the PB GC is responsible

for paying Plan participants those benefits guaranteed by ERISA Title IV .  29 U .S.C. §  §  1322, 1361 . 

Section 4022(a) of ERISA, 29 U.S.C. §  1322(a), provides that the PBGC shall guarantee payment of all

nonforfeitable benefits under a covered single-employer plan which terminates, sub ject to the limitations set forth in

Section 4022(b), 29  U.S.C. §  1322(b).  Section 4022(b)(3) provides that the value of plan benefits guaranteed by the

PBGC cannot exceed $750 per month, adjusted for changes in the Social Security contribution and benefit base.  The

maximum guaranteeable monthly benefit for plans terminated in 1985 is $1,687.50.  (See Appendix A to 29 C.F.R. Part

2621.) 

As of the date of termination, * * * was receiving a total of $  * * * as * * * regular retirement income under the Plan.

Because this [*3]  amount exceeded the amount guaranteed by the PBGC under Section 4022 of ERISA, the PBGC

concluded that benefit should be reduced pursuant to the PBGC's benefit reduction regulation, 29 C.F.R. Part 2623.  You

have requested that the PBGC reconsider its conclusion that the maximum guarantee established by ERISA Section

4022(b)(3), 29 U.S.C. §  1322(b)(3), should be app lied to the total amount of * * * regular retirement income under the

Plan.  You assert that the limitation should  be applied only to that amount which is currently being paid by the Plan's trust

fund. 

Under the Plan, if a participant's projected regular retirement income at his Normal Retirement Date exceeded

$1,709 per month, the amount of the participant's regular retirement income in excess of $1,700 per month (the "Insured

Benefit") was to be funded through the purchase of an annuity contract.  As we understand the pertinent facts, when *

* * retired on May * * *, 1977, after thirty years of continuous service, * * * was entitled  to a monthly retirement benefit

in an amount greater than $1,700.  Accordingly, the Acting Insurance Trustee of the Plan surrendered the proceeds of

several life insurance policies and augmented [*4]  the proceeds as necessary from the Plan's Conversion Deposit Fund

to purchase an annuity contract which provided the Insured Benefit to * * * in the amount of $1,830.74 per month.  As

of the date of Plan termination, * * * was receiving an Insured Benefit of $1,933.18 per month from the Connecticut

Mutual Life Insurance Company.  * * * was also receiving $1,881.66  per month directly from the Plan's trust fund. 



You assert that * * * accrued benefit, as of the date  of Plan termination, is solely that portion of * * * benefit

currently being paid by the Plan's trust fund. This is incorrect.  * * * accrued benefit under the Plan is determined under

Plan Section 4.3 and is based on his earnings and length of service.  Plan Section 4.1 states that an eligible employee

shall receive the "regular retirement income described in Section 4.3 of the Plan, a part of which may take the form of

the insured benefit described in Section 4.4." Section 4.4 sets forth the means of funding that portion of the monthly

regular retirement benefit determined under Plan.  Section 4.3  which exceeds $1 ,700 .  That a portion of accrued benefit

has already been purchased does not reduce the amount or change the [*5]  calculation of * * * accrued benefit under

Section 4.3  of the Plan. 

You assert that the reduction in benefits constitutes an impermissible forfeiture of * * * nonforfeitable Plan benefits.

* * * benefit under Plan Section 4.3 does constitute a nonforfeitable benefit as that term is defined  under 29 U.S.C. §

1344(a).  However, the PBGC's guarantee of that benefit is subject to the limitations set forth in 29 U.S.C. 1322(b),

including the maximum guarantee limitation in 29 U .S.C. §   1322(b)(3). 

You assert that the portion of * * * regular retirement income paid through the annuity contract purchased  for * *

* with Plan assets constitutes a separate individual account plan not covered by Title IV and that therefore only the

portion of benefit paid  directly from the Plan's trust fund is subject to the maximum guarantee limitation.  Section (3)35

of ERISA, 29 U.S.C. §  1002(35), defines a defined benefit plan as one which is not an "individual account plan." Section

3(34) of ERISA, 29 U.S.C. §  1002(34), defines an individual account plan as one that provides benefits solely on the

basis of the amount contributed to  the participant's account.  * * * benefit under the Plan is not based  [*6]  on the amount

contributed  on behalf during * * * years of service but is based on the defined benefit formula set forth in Section 4.3

of the Plan.  Consequently, that portion of * * * regular retirement income under Plan Section 4.3 which is being paid

by Connecticut Mutual does not constitute an " individual account plan" under ERISA Section 3(34), 29  U.S.C. §

1002(34). 

Your letter correctly states that benefits which are funded by means of an "irrevocable commitment" as defined in

Title 29 C.F.R. §  2618.2 are excluded from the allocation process of Section 4044 of ERISA.  Title 29 C.F.R. §

2618.3(a) provides that an "irrevocable commitment from an insurer to pay a benefit, which commitment is in effect on

the date of asset allocation, is not considered a plan asset, and a benefit payable under such a commitment is excluded

from the allocation process." It does not follow, however, that Plan assets and benefits excluded for allocation purposes

are excluded from all other provisions of Title IV . 

Title 29 U.S.C. §  1344(a) provides that the assets of a plan "available to provide benefits" shall be allocated to

benefits owed by a plan in the order specified by §  1344(a)(1) through (6).  [*7]  Thus, the purpose of 29 U.S.C. §  1344

is to require the matching of outstanding plan liabilities, i.e., benefits owed by the plan, to plan assets available to pay

those benefits.  The assets used to purchase an annuity contract are no longer available to pay other benefits owed by

the plan, nor is that benefit or portion of a benefit which has been purchased in the form of an annuity contract any longer

an outstanding plan liability.  The exclusion from the allocation process of funds irrevocably committed to provide

benefits, and of benefits for which an annuity has been purchased, is appropriate because the excluded assets were

already matched to the excluded  benefits prior to  the commencement of the allocation process. 

The fact that the Plan assets used to purchase the  annuity contract for * * * are not available to pay other outstanding

Plan liabilities upon Plan termination does not affect the application of 29 U.S.C. §  1322(b)(3) to benefit under the Plan.

The irrevocable commitment exclusion pertains only to the allocation process; it does not change the amount of * * *

regular retirement benefit under Plan Section 4.3.  It is that benefit which is subject to the maximum [*8]  guarantee of

Section 4022(b)(3) of ERISA.  I note that a conclusion that Title IV's maximum guarantee limitation does not apply to

* * * full accrued benefit under Plan Section 4 .3 would ultimately result in the use of PBGC funds to ensure that a

participant in an underfunded pension plan receive a benefit of more than $3,000 per month.  Such a result is inconsistent

with both the statute's maximum guarantee limitation and with the PB GC's statutory mandate, set forth in Section

4002(a)(3) of ERISA, 29 U.S.C. §  1302(a)(3), to maintain premiums at the lowest level consistent with its obligations.

Finally, you assert that the reduction of * * * benefits violates Section 4045(a) of ERISA, 29 U.S .C. §  1345(a).

Your assertion in regard to Section 4045 is inapposite, because the reduction of * * * benefits has been effectuated

pursuant to 29 C.F.R. 2623, which pertains to payments in excess of the Title IV guarantee made on or after the date a

plan * * * terminates.  Section 4045, on the other hand, pertains to  the recapture of benefits paid in excess of specified

levels during the three-year period prior to plan termination.  The PBGC has made no determination whether any amounts

paid [*9]  to * * * during the three years prior to Plan termination are subject to recapture under Section 4045.  You also



argue that the PBGC's conclusion that * * * benefit under the Plan must be cut to the maximum guaranteeable amount

constitutes an attempt to "end-run the three-year statute of limitations" contained in Section 4045.  As indicated, the

PBGC has made no attempt to apply Section 4045 in the instant case.  However, you should be aware that the three-year

provision in Section 4045 is not a statute of limitations.  Rather, Section 4045 merely limits the temporal reach of the

PBGC's authority to recapture overpayments to the three year period prior to the date of plan termination. 

I hope I have been of assistance in this matter. 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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