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 [*1]  4211  Withdrawal Liability

4211(b)(1) Withdrawal Liability - Computation 

OPINION: 

 This responds to your inquiry on the operation of the presumptive method of allocation under §  4211 of the

Multiemployer Pension Plan Amendments Act of 1980.  Section 4211(b)(1) provides that the amount of unfunded vested

benefits allocable to an employer that withdraws from a multiemployer pension plan is the sum of three items: 

(1) the employer's proportional share of the unamortized amount of the change in the plan's unfunded vested benefits

for each plan year ending after April 28, 1980; 

(2) the employer's proportional shares of the unamortized amount of the plan's unfunded vested benefits as of the

end of the plan year ending before April 29, 1980; and 

(3) the employer's proportional shares of the unamortized amounts of any reallocated unfunded vested benefits. 

Where a plan has always had assets in excess of liabilities, the amounts under items (2) and (3) would be zero. It

the relationship between plan assets and liabilities had fluctuated, however, while always remaining in excess of

liabilities, an argument could be mand  that the amount calculated under item (1) would be greater than zero. We think

[*2]  this argument is without merit.  It would treat annual changes in the plan's "fundedness" regardless of whether the

plan was fully funded for vested benefits, as equivalent to changes in unfunded vested benefits and would give no

meaning in this context, to the term "unfunded."  In addition, fluctuations in assets, albeit always in excess of liabilities,

would alone account for withdrawal liability in situations where  the plan had always been, and continued to be fully

funded.  We see no reason in either the policies underlying the act, or the statutory language, for such an anomalous

result: 

In our view, it is far more consistent with the statutory language and purposes to construe annual changes where the

value of plan assets never falls below liabilities as zero. So, for example, a plan which has always been fully funded

which goes from $1 million overfunded to $1/2 million overfunded, would record a zero change in the value of unfunded

vested  benefits for that year. 

We hope this information has been helpful to you. 

Henry Rose 

General Counsel 
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